3 Nisan 2025 Perşembe
DOLAR 37.95 ₺
EURO 41.90 ₺
STERLIN 50.09 ₺
G.ALTIN 3,816.97 ₺
Ç.ALTIN 6,332.26 ₺
BTC 83,873.18 $
BİST 9,614.97

İş dünyasından boykota tepki

GündemEkonomi
Yayınlama: 2 Nisan 2025 Çarşamba 12:41 Güncelleme: 2 Nisan 2025 Çarşamba 12:42 Kaynak: Haber Merkezi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı iş dünyasını hedef alan boykot girişimlerine tepki gösterdi.

İş dünyasından boykota tepki
ads

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ekonomik boykot çağrılarına ilişkin yaptığı açıklamada, sürecin emekleri ile ayakta duran işletmelere ve binlerce çalışana zarar vereceğini söyledi. "Üreten, istihdam sağlayan ve yatırım yapan şirketlerimizi hedef göstermek, ülkemizin ekonomik geleceğine zarar vermektir." diyen Başkan Burkay, açıklamasında şunları söyledi: "Üretim ve ticaret, siyasi tartışmaların parçası haline getirilmemeli; emeğiyle ayakta duran, binlerce insanımıza iş imkânı sunan işletmelerimiz bireysel tepkilerin hedefi olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki boykot çağrıları, en çok çalışanı, üreticiyi ve ülkemizi etkiler. Ekonomimizi ayakta tutan, dışa bağımlılığı azaltan ve istihdam oluşturan firmalarımızın boykot yoluyla cezalandırılması, uzun vadede ülkemize kaybettirir. Eleştiri, demokratik bir haktır ancak çözüm, yıkmak değil, birlikte daha iyisini inşa etmektir."

Haber Resmi

"Yerli ve bağımsız ekonominin teminatı şirketlerimize sahip çıkmalıyız"
Sanayi ve ticaret hayatına zarar verecek tepkilerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Başkan Burkay, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun vurguladığı gibi işletmelerimiz siyasi tartışmaların dışında tutulmalıdır. TOBB başta olmak üzere, her zaman milli duruşla ülkemizin kalkınması ve şirketlerimizin büyümesi için çalışan iş dünyası kuruluşlarımızın da siyasi tartışmaların odağı haline getirilmemesi çok önemli. Ekonomik kazanımlarımıza sahip çıkmamız gereken bir dönemde üreten, istihdam sağlayan, yatırım yapan şirketlerimizin hedef haline getirilmesi doğru değildir. Bir ve beraber olarak yerli ve bağımsız ekonominin teminatı olan şirketlerimize sahip çıkmalıyız." diye konuştu.

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı'dan önemli açıklamalar;

İş dünyasını hedef alan boykot girişimleriyle ilgili Bursa Ticaret Borsası Konferans Salonu'da gazetecilerle bir araya gelen Başkan Matlı gündem hakkında konıştu.

Haber Resmi

"ŞİRKETLERİN SİYASETLEŞMESİNDRN RAHATSIZLIK DUYUYORUM"

Özer Matlı, "Şirketlerin siyasetleşmesinden rahatsızlık duyuyorum. Çalışanlarımız adına rahatsızlık duyuyorum. Üreten Bursa adına rahatsızlık duyuyorum. Bizim kendi içimizde, kendi kendimize ambargo yapmamızın boykot etmemizin hiçbir mantığı yok. Her firmanın sahiplerinin farklı bir fikri olabilir ama iş dünyasını yargılamak gerekirse ürettiği ürünlerle fahiş fiyatla ilgili bir şey yapıyorsa bunu yargılayın. Ambalajlarında gıda kompleksine uygun bir şey eksikliği varsa yargılayın. Ama insanın işiyle ilgili bireysel bir şeyini bambaşka bir yere sosyal medyalara çekmek bence bizim bu Türk milletine, Türk evlatlarına uymaz, uymaması lazım" diyerek yapılan boykot çağrılarına tepki gösterdi.

"SORUNLAR OLABİLİR AMA ÇÖZÜM ŞEKİLLERİ YANLIŞ"

İktidarın ve muhalefetin sağ duyulu davranması gerektiğinin altını çizen Matlı, "Siyasette gerginlikler var ve dozu da fazla arttı. İktidarın ve muhalefetin daha sağ duyulu bakmasına rica ediyorum. İstihdamın yüzde 80'nini sağlayan bir kurumun gruplar içinde ayrılması hiçbirimizin kabul edeceği bir şey değil. İnsanların x'te bunu konuşması yeri değil. Böyle bir siyasetin, böyle bir dili olması olmaması gerektiğini de düşünüyorum. Çok tehlikeli bir yeri biliyoruz ve gereksiz yere giriyoruz. Siyasi politikalarla bir alakası yok. Bireysel olarak hepimizi iş dünyası olarak, seçim dönemleri oyumuzu kullanırız, karar veririz. Sivil toplum örgütleri olarak, dernekler var, sektörel birliktelik var. Her sektör kendi birlikteliğiyle ilgili yapılmasını istedim. Muhalefetten de neyi isterim? Gelsin bizlerle konuşsun. Bizim derdimiz ne? Bizim üzerimizde kimsenin politika yapmasını istemiyorum. Gelsinler, sorsunlar. Üretimi arttırması için derdimiz nedir? Neyin arttırılması lazım? Milli olarak bu ülkenin yerli sermaye şirketlerinin büyümesi için neler yapılması lazım? Bunların sorulması lazım. Ama Ticaret Bakanı'nın akşamki açıklamalarını görünce ürktüm. Bugün boykot yani tüketim alışkanlığı yapmayın. Bu ne demektir biliyor musun? Yani bir ekonomideki bir paranın dolaşımdan kaldırılmasını söylüyorsunuz. Bu paranın dolaşımından kime faydası olacak? Kim hangimiz bundan faydalanabilir? Yani sorunlar olabilir. Ama çözüm şekilleri yanlış. Çözüm bu değil. Özel sektörü Türk milli sermayesini birisinin batmasına vesile olması doğru değil. İnsanların buna inanması doğru değil" dedi.

İlk Yorumu Sen Yaz
code